De-a lungul istoriei artei, contribuțiile femeilor artiste au fost adesea subestimate sau ignorate, reflectând prejudecăți de gen care au modelat peisajul artistic de-a lungul timpului. Deși au existat excepții notabile, majoritatea artistelor au fost marginalizate sau excluse din lumina reflectoarelor. Această marginalizare a dus la o percepție distorsionată a talentului și valorii lor. În ciuda faptului că au creat lucrări remarcabile și au influențat mișcări artistice importante, femeile au fost adesea considerate inferioare sau lipsite de geniu artistic în comparație cu colegii lor bărbați. Această percepție distorsionată a perpetuat stereotipurile de gen și a subestimat potențialul creativ al femeilor.
Proiectul are în centru promovarea a 16 artiste femei care lucrări în colecția Muzeului de Artă Brașov: Elena Mureșianu, Elena Popea, Irina Lukasz, Cecilia Cuțescu-Stork, Lucia Dem Bălăcescu, Micaela Eleutheriade, Geta Brătescu, Rodica Maniu, Tia Peltz, Margarete Depner, Zina Blănuță, Puia Hortensia Masichievici, Mimi Maxi Șaraga, Alexandrina Gheție, Margareta (Margit) Mikloş-Timar și Emilia Apostolescu.
Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă Brașov se transformă prin includerea a 16 lucrări realizate de artistele promovate în cadrul proiectului, prezentate în contextul istoric și cultural în care au fost create. Lucrările selectate nu doar evidențiază talentul și viziunea distinctă a fiecărei artiste, ci oferă și o perspectivă profundă asupra evoluției culturale din România.
În cadrul proiectului, ilustratoarele implicate au explorat moștenirea artistică a femeilor din trecut, reinterpretând-o prin prisma propriului lor stil contemporan. Fiecare ilustratoare a transformat portretul unei artiste din trecut printr-o interpretare vizuală originală, adăugând o nouă voce la dialogul mereu actual al artei feminine. Prin acest demers, proiectul creează o punte între trecut și prezent, punând în valoare poveștile și operele unor artiste influente din secolele XIX și XX, alături de viziunea ilustratoarelor contemporane.
Back to Top